Femeia secolelor trecute versus Femeia de azi

Supunere. Obediență. A nu ieși din cuvântul omului. Natură fragilă. A fi delicată și a se conforma normelor societății. A-și vedea de treburile sale. Toate acestea sunt câteva dintre cuvintele ce au definit cândva femeia. Uneori, chiar și azi, cu toate că pentru multe femei pare de neimaginat, sexul frumos este trimis la cratiță, este considerat a fi o făptură slabă, fără minte și care nu are nimic inteligent de spus. Cu toate că multe femei au dovedit că nu există domeniu la care să nu se priceapă și ele, mi-e teamă că în anul 2019 sunt multe reprezentante ale sexului frumos care reușesc să confirme anumite afirmații misogine ale bărbaților. Însă, nu pe acest sector vreau să pun accentul în materialul de față, ci pe toate acele femei brave care au reușit, prin eforturi și sacrificii inimaginabile să ne ofere astăzi posibilitatea să fim cum și cine vrem, să ne bucurăm de drepturi și libertăți care, în urmă cu un secol, cred că ar fi fost de neconceput.

Am urmărit recent un film minunat și datorită acestuia scriu materialul de față. Pelicula, „Suffragette” (2015), aduce în atenția publicului subiectul luptei pentru emancipare a femeii, cunoscut și sub denumirea de mișcarea sufragetelor. Cei mai mulți dintre cei care au auzit despre această mișcare o vor asocia cu Statele Unite ale Americii, însă trebuie cunoscut că Noua Zeelandă a fost prima țară care, în anul 1893, a acordat dreptul de vot femeii. Oricât de vocali sunt americanii și oricât de mare vâlvă ar reuși ei să facă la nivel mondial, poate că, de această dată, scena ar trebui să se acorde tuturor femeilor ce au luptat pentru dreptul lor și, în mod particular, acelor femei care s-au făcut remarcate. Dacă ar fi ca un nume să iasă în evidență în tot acest context, atunci este cel al lui Emmeline Pankhurst. Poate că n-ar strica să li se prezinte fetelor de azi, încă din copilărie, o întreagă galerie a tuturor acelor femei remarcabile ce au făcut posibile traiul și libertățile noastre. Așa, poate, am crește noi generații cu o altfel de viziune și o altfel de înțelegere a diverselor unghiuri ale societății.

Trăim într-o lume în care deopotrivă, femeile sunt la un alt nivel și, în același timp, decad prin propriile lor forțe. Trăim într-o țară în care bărbatul încă mai crede că are drepturi asupra femeii și că poate face ce vrea cu ea, din momentul în care a luat-o de soață. Trăim în țara în care bărbații au impresia că pot, și uneori reușesc, să scape nepedepsiți după ce au comis acte de violență fizică și verbală asupra femeii. Trăim în țara în care bărbatul crede că femeia e doar de bibelou și numai bună de făcut copii și de stat la cheremul lui. Trăim în țara în care încă mai sunt multe femei supuse bărbatului, care cred cu fermitate că locul femeii nu e în funcții de conducere, în corporații sau la orice serviciu care nu reprezintă o muncă ușoară și care cred că lumea aparține bărbatului. Trăim în țara în care femeia curajoasă, care nu se supune și nu permite maltratare din partea bărbatului, care are forța să intenteze divorț și s-o ia de la capăt, este văzută ca o femeie îndoielnică. Trăim în țara și în lumea în care nu avem libertatea de a ne îmbrăca așa cum vrem, din teama de a nu fi agresate.

Exemple sunt multe, nemulțumirile sunt mari, dar dacă fiecare mamă și-ar învăța fata că este urmașă a tuturor acelor femei extraordinare rămase în istorie, poate i-am face și pe bărbați să accepte că le suntem egale, iar, uneori, cu adevărat superioare. Eleanor of Aquitaine, Eleanor Roosevelt, Margaret Thatcher, Elizabeth I, Catherine the Great, Jane Austen, Florence Nightingale, Emily Dickinson, Marie Curie, Indira Gandhi, Hedy Lamarr și multe altele sunt exemple de femei extraordinare, puternice și verticale.

Poate că acestea ar trebui să fie exemplele noastre și nu tot felul de oameni ce-i vedem pe la televizor. Voi ce viziune aveți asupra femeii?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s